Trăsnetele – un real pericol

Print pagePDF pageEmail page

Având în vedere ultimile fenomene meteo din țara noastră m-am gândit să postez câteva sfaturi utile de care ar trebui să ținem cont atunci când cerul este „frumos” luminat natural de fulgere și mai vine la „pachet” si cu trăsnete. Înainte de a începe să vedem ce este un trăsnetTrăsnetul este o descărcare electrică de mii de amperi între nor și pământ, căutând întotdeauna traseul cel mai scurt de parcurs. Așadar este un mit că talpa papucilor sau roțile bicicletelor fiind din cauciuc, deci izolatoare ne vor proteja de aceste descărcări, mai ales când sunt și ude (apa este un foarte bun conductor). Descărcarea electrică  între doi nori electrizati cu semne contrare fenomenul poartă numele de tunet.

La  apariția acestor fenomene, când plouă cu descărcări electrice, este recomandat să NU te protejezi sub un copac. Totodată obiectele metalice (umbrela, undița, etc), oricare ar fi forma lor, sunt foarte periculoase. Într-un loc fără copaci, oamenii reprezintă un punct mai înalt decât celelalte componente ale mediului, şi în consecinţă sunt punctul cu cea mai mare probabilitate de a primi impactul trăsnetului.

De asemenea pe un teren descoperit, oamenii pot suferi răni dacă se află în apropierea locului unde cade un trăsnet, deoarece curentul acestuia se disipă în pământ producând diferenţe de tensiune enorme între puncte apropiate , de exemplu între cele două picioare ale unei persoane asadar este indicat să stai cu picioarele lipite, apleacă capul și acoperă urechile cu palmele (pentru a nu rămâne cu deficiențe auditive) și totodată gemuit dar nu vă întindeți la pământ. Nu te mișca de unde ești până nu trec 30 de minute de la ultimul trăsnet auzit.

În masină, ești protejat de ploaie dar nu și de trăsnet. Este putin probabil ca, in timpul ploii, se va apuca cineva să iasă afară din habitaclu, ca să se ghemuiască la pământ, desi acesta este un bun mod de a te proteja. Închide aparatul radio. În cazul în care fulgerul a lovit masina atunci incearcă să nu atingi părțile metalice ale mașinii.

Dacă ești  acasă se recomandă deconectarea aparatelor electronice (televizorului, calculatorului / laptopului) pe timpul furtunii și îndepărtarea de ferestre.

Fulgerele se produc de regulă în norii Cumulonimbus (cei foarte înalti pe verticală). Dacă auzi tunete atunci găsește repede un locul de adăpost. Poti calcula distanța la care te afli față de fulger prin formula: număr de secunde trecute de la apariția fulgerului pana la tunet supra 5 ( ex: dacă de la fulger până la tunet au trecut 20 de secunde atunci împarți 20 la 5 pentru a afla distanta în mile). Dacă de la apariția fulgerului până la tunet nu au trecut 30 de secunde atunci nu esti în siguranță.

Dacă fulgerul a lovit o persoană, o poti ajuta mutând victima într-un loc sigur (stai relaxat curentul s-a descărcat , așa că nu te poti electrocuta), verifică-i bătăile inimii și respirația (cele mai multe decese se datorează stopului cardiac). Dacă nu mai respiră începeți resuscitarea prin metoda gură la gură și sunăți la 112. Circa 70% din cei loviti de fulger scapă.

Cel mai bun tratament e prevenția, se spune în medicină. Același lucru e valabil și când nu vrei să fii luat prin surprindere de evenimentele naturale. Ar fi indicat să te informezi despre vreme, dacă se anunță furtuni și descărcări electrice, poate ar fi bine să nu mai pleci de acasă. Dacă nu te poti informa, bazează-te pe propria intuitie. Dacă sunt nori seriosi, pare că va ploua și aerul este umed, poate ai face mai bine să nu ieși afară. Dacă totuși trebuie să o faci neaparat sau esti deja ieșit, ține cont de sfaturile date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.