Sfaturi pentru acumulatorii de laptop sau smartphone

Print pagePDF pageEmail page

baterie descarcata

În cazul bateriilor Ni-Cd (cele care existau în telefoanele mai vechi), dacă încărcați telefonul înainte de a fi descărcat complet, bateria își pierdea capacitatea de a se încărca la maximum data viitoare, pentru că-și “amintește” capacitatea mai mică de încărcare și o privește ca normă. Așadar, o baterie Ni-Cd trebuie descărcată la maximum. Pentru bateriile litiu-ion, aceasta nu mai este norma, ci chiar trebuie încărcate înainte de a se descărca în totalitate. De exemplu, Apple recomandă să încărcați bateria în momentul când primiți alerta de baterie descărcată (20%). Bateria litiu-ion nu are un efect al memoriei și puteți să o încărcați  la orice capacitate doriți însă și acesta are o durată de viață de 300 până la 1000 de cicluri, performanțele scăzând treptat conform celor de la Apple.

Nu lăsați bateria să se descarce complet !

optimizeaza bateria

Dar, pentru bateriile litiu-ion există un sfat:  nu încărcați bateria la 100%. De asemenea, nu sunt recomandate ciclurile de descărcare completă. Există o singură excepție, menționată într-un articol Tech Republic – experții sugerează ca după 30 de încărcări, ar trebui să permitem bateriilor litiu-ion să se descarce aproape complet. Dar, atenție! Nu lăsați bateria la 0% . Dacă aceste baterii sunt descărcate la sub 2,5 volți pe celulă, un circuit din baterie se deschide și aceasta pare a fi moartă. Astfel, se va încărca foarte greu sau încărcătorul nu va funcționa. De asemenea, nu încărcați o baterie dacă ați stocat-o multă vreme în această stare.

Excepția de la regulă !

model baterie laptop

Producătorii de laptopuri, în principal, recomandă ca o dată pe lună sau la un interval regulat, să lăsați bateria să se descarce până la capăt pentru a calibra estimările de autonomie pe care le oferă sistemul. Astfel, aceasta are doar un sens de calibrare și nu trebuie făcut un obicei din asta. Acest lucru poate fi valabil și pentru telefoane, dar intervalele trebuie să fie rare.

Inamicul baterie litiu-ionmodel baterie mobil

Ce probleme are o baterie litiu-ion? În principal, temperatura. Dacă lăsați o baterie la căldură, ea se va degrada mai rapid. Dacă stocați o baterie (telefon) la 0 grade Celsius timp de un an, va pierde aproximativ 6% din capacitatea ei. La 25 de grade Celsius, o baterie pierde 20% din capacitatea sa. Nu vă recomandăm să țineți telefonul în frigider, nu. Dar nu îl lăsați în mașină mult timp sau în locuri foarte calde.

Depozitarea bateriei (acumulatorului)

 

La un laptop puteți să o luați și să o puneți departe, dar dacă dintr-un motiv sau altul vreți să stocați un telefon, există și aici un sfat. Dacă vreți să puneți gadgetul deoparte pentru câteva luni, îl închideți și lăsați bateria la 50%. Nu stocați niciun gadget descărcat complet pentru că bateriile litiu-ion devin instabile și se degradează foarte mult, iar apoi vor putea fi nefuncționale.

Utilizarea laptop-ului când este conectat la priză 

Baterie laptop

E un lucru care ține mai mult de temperatura laptopului, decât de calitățile bateriei. După cum am menționat, orice baterie litiu-ion e sensibilă la temperatură. Așadar, dacă vreți să țineți laptopul în priză mereu, aveți grijă ca acesta să nu se încălzească puternic, să fie ventilat bine și să nu se supraîncălzească. Dacă laptopul are tendința de a deveni cald, e bine să stocați bateria deoparte dacă țineți acumulatorul de la priză mereu înăuntru. Sfaturile acestea vin de la Battery University.

sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.