Pastrarea alimentelor in fridiger

Print pagePDF pageEmail page

pastrarea alimetelor in frigider       De multe ori cred ca ți s-a întâmplat și ție să arunci o bună parte din mâncarea din frigider. 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual la gunoi în întreagă lume. Europa este responsabilă pentru risipă a 90 de milioane de tone de bunuri de consum. România, una dintre cele mai sărace ţări din Uniune, îşi permite luxul de a renunţă anual la 5 milioane de tone de mâncare încă bună pentru consum.

       Fiecare aliment are un termen de valabilitate, care este de regula indicat în mod vizibil pe ambalaj. Dar cum procedezi în cazul celor gătite ? Sau poate că nu mai găsești data expirării pentru un anumit produs alimentar.

       O metodă este să miroși și apoi să guști, dar poți folosi și un mic ghid care îți indică pentru cât timp poți păstra și consuma mâncărurile. Evident că datele sunt informative și pot varia, dar se aplică în cazul în care a fost respectată temperatura recomandată – de regulă, majoritatea se țin în frigider la maxim 4 grade Celsius !

Afine: 5 – 10 zile

Ardei gras (roșu, galben): 1 – 2 săptămâni, 2 – 3 săptămâni (verde)

Avocado: 7 – 10 zile

Banane: 2 – 9 zile

Brânza: 3 – 4 săptămâni (în ambalaj), 1 – 2 săptămâni (felii tăiate)

Căpșuni: 5 – 7 zile

Carne crudă: 1 – 2 zile (pui, curcan, pește); 3 – 5 zile (vită, porc, miel)

Carne gătită, preparată: 3 – 4 zile

Castravete: 1 săptămână

Crenvuști: 1 – 2 săptămâni (în vid), 7 zile (pachet desfăcut)

Fasole verde: 3 – 4 zile

Iaurt: 1 – 2 săptămâni

Jeleu sau gem: 1 an

Lămâi (felii, tăiate): 2 – 3 zile

Lămâi: o lună

Lapte: 1 săptămână

Maioneza: 2 luni

Măsline: 1 lună

Mere: o lună

Mezeluri: 3 – 5 zile (feliate); 2 saptamani (in vid)

Morcovi: 2 săptămâni

Murături: 1 lună

Orez (gătit): 5 – 7 zile

Ouă (fierte, tari): 1 săptămână

Ouă: 3 – 5 săptămâni

Piure de cartofi: 3 – 4 zile

Pizza: 3 – 4 zile

Plăcintă cu fructe (mere) sau dovleac: 2 – 3 zile

Portocale: o lună

Roșii: 2 – 3 zile

Salată verde: 3 – 7 zile

Sos de soia: 2 – 3 ani

Sparanghel: 5 – 7 săptămâni

Struguri: 5 – 10 zile

Supă, ciorbă, tocăniță: 2 – 4 zile (în funcție de ingrediente)

Țelina: 1 – 2 săptămâni

Tort: 2 – 4 zile

Unt: 1 – 3 luni

Vin desfăcut, astupat cu dop: 1 – 2 zile (maximum 3 zile)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.